1. Kalite Yönetim Direktörü (KYD), Kalite Yönetim Birimi sorumlusu olarak çalışır. Kalite Yönetim Biriminde kalite konusunda deneyimli çalışanlar görevlendirilir.
2. Hastanemizde SKS’ye göre KYB kurulmuş, teknik donanımı (bilgisayar, yazıcı, telefon, faks vb.) sağlanmıştır.
3. Kalite Yönetim Direktörü; SKS çerçevesinde belirlenen tüm komitelere (Hasta Güvenliği Komitesi, Çalışan Güvenliği Komitesi, Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Tesis Güvenliği Komitesi ve Eğitim Komitesi vb.) üye olarak katılır. Komitelerde Hizmet Kalite Standartlarına yönelik çalışmaların koordinasyonunda görev alır.
4. SKS çerçevesinde yürütülen tüm çalışmaların koordinasyonu sağlanır.
5. SKS’larına yönelik düzenlemeleri gösterir SKS uyum rehberi hazırlanır.
6. Bölüm kalite sorumluları ile koordineli çalışılarak bölümlerin SKS yönelik, mevcut durumu; hedefler, öz değerlendirme sonuçları, DÖF, güvenlik raporlandırma, istatistiki veriler, eğitim, enfeksiyon oranları, el hijyeni uyumu, indikatör hedefleri, vb. sonuçları Üst yönetim, bölüm yöneticileri, bölüm kalite sorumlularının katılımı her dönem en az bir kez olmak üzere değerlendirilir, gerekli iyileştirme faaliyetleri başlatılır.
7. Öz Değerlendirme Prosedürüne göre her dönem en az bir kez olmak üzere göre öz değerlendirme yapılır. Öz değerlendirme sonucunda tespit edilen uygunsuzluklar üst yönetime rapor edilir. Gerekirse düzeltici önleyici faaliyetler başlatılır.
8. Hasta ve çalışan memnuniyet anketleri, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen dönemlerde, anket uygulama rehberine göre, anket uygulama konusunda eğitim alan personeller tarafından yapılması sağlanır.
9. Anket sonuçları kalite yönetim birimi tarafından raporlandırılır. Rapor sonuçları her dönem için en az 1 kez olmak üzere üst yönetim ile birlikte değerlendirilir. Değerlendirme sürecine gerekirse ilgili bölüm sorumluları da dahil edilir. Anket sonuçlarına göre gerekli düzeltici, önleyici faaliyetler başlatılır.
10. Yazılı düzenlemeler, Dokümanların Kontrolü Prosedürüne göre yürütülür.
11. Hizmet sunumuna yönelik istatistiki bilgilerin değerlendirilmesi sağlanır.
12. Hasta, hasta yakınları ve çalışanların görüşlerinin değerlendirmesini, üst yönetime raporlandırılmasını ve gerekli DÖF’ in yürütülmesini takip eder.
13. Güvenlik raporlama Sisteminin kurulmasını, bildirimlerin Güvenlik Raporlama Sistemi Bildirim Formu ile yapılmasını sağlar. Bildirimleri değerlendirilerek Güvenlik Raporlama Sistemi İzleme Formuna kaydeder ve ilgili komitelere iletir. Komiteler tarafından yapılan başlatılan düzeltici önleyici faaliyetler ve olay bildirimine ilişkin analiz sonuçları değerlendirilerek takip edilir.
14. KYB, SKS göre kurumun mevcut durumunu (hedefler, öz değerlendirme sonuçları, güvenlik raporlandırma, komite çalışma raporları, DÖF raporları, indikatör sonuçları, memnuniyet raporları vb.) tespit ederek, iyileştirme alanlarını belirler ve üst yönetime raporlandırır.
15. Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi ve diğer mevzuatlarına göre yapılması gereken çalışmaları yürütür.
KOMİTELER
HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Komite Görev alanları; Hastaların doğru kimliklendirilmesi, Çalışanlar arasında etkili iletişim ortamının sağlanması, Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması, Güvenli cerrahi uygulamalarının sağlanması, Tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması, Hasta mahremiyetinin sağlanması, Hastaların güvenli transferi, Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi, Bilgi güvenliğinin sağlanması, Enfeksiyonların önlenmesi, Laboratuvarda hasta güvenliğinin sağlanmasını kapsamaktadır.
Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü, Kalite Yönetim Direktörü, ve birim sorumlularının katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Komite Görev alanları; Çalışanların zarar görme risklerinin azaltılması, Riskli alanlarda çalışanlara yönelik gerekli önlemlerin alınması, Fiziksel şiddete maruz kalınma risklerinin azaltılması, Kesici delici alet yaralanmasına yönelik risklerin azaltılması, Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma risklerinin azaltılması, Sağlık tarama programının hazırlanması, takibi gibi çalışan sağlığı ve güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmaları kapsamaktadır.
Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü, Kalite Yönetim Direktörü, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği sorumluları ve birim sorumlularının katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
EĞİTİM KOMİTESİ
EğitimKomitesi, Hastanemizdeki tüm eğitim faaliyetlerinin planlanmasını ve eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Sağlıkta Kalite Standartları eğitimleri, Hizmet içi eğitimler, Uyum eğitimleri, Hastalara yönelik eğitimler komitenin görev alanı kapsamında yürütülür.
Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü, Kalite Yönetim Direktörü, Eğitim Birim Sorumlusu ve birim sorumlularının katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
TESİS GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Komite Görev alanları; Bina turlarında tespit edilen, hastanemizdeki fiziksel durum ve işleyiş ile ilgili aksaklıklar ve aksaklıklara yönelik gerekli iyileştirmeler, Hastane alt yapı güvenliğinin sağlanması, Kurumda can ve mal güvenliğinin sağlanması, Acil durum ve afet yönetimi çalışmaları, Atık yönetimi çalışmaları, Tıbbi cihazların bakım, ayar ve kalibrasyon planlarını ve kalibrasyonlarının yapılması, Tehlikeli maddelerin yönetimini kapsamaktadır.
Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü, Kalite Yönetim Direktörü, Teknik hizmet sorumluları ve birim sorumlularının katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır. Komite üyeleri tarafından, alanlara ilişkin sorunlar ve sorunlara yönelik iyileştirme çalışmaları ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
İLAÇ GÜVENLİĞİ KOMİTESİ
Hastane Yönetimince oluşturulan İlaç Güvenliği Komitesi, İlacın dahil olduğu tüm süreçlerin yönetimi ve bu süreçlerde yaşanan sorunlar aksaklıklar, çözümler ve iyileştirme faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar.
Komitemiz, Başhekim başkanlığında; İdari Mali İşler Müdürlüğü, Kalite Yönetim Direktörü, Sorumlu Eczacı Farmakovijilans Sorumlusu ve yönetimce belirlenen klinik sorumlularının katılımıyla, düzenli aralıklarla, yılda en az dört kez ve gerektiğinde toplanmaktadır.
TRANSFÜZYON KOMİTESİ
Enfeksiyon Kontrol Komitesi
EKİPLER
Beyaz Kod Ekibi
Mavi Kod Ekibi
Pembe Kod Ekibi
Hasta Görüşleri Değerlendirme Ekibi
Çalışan Görüşleri Değerlendirme Ekibi
Nutrisyon Ekibi
Bina Turu Ekibi
İlaç Yönetimi